VHBL

Časť III. - Organizácia stretnutí Tlačiť E-mail


Článok 1
Termín stretnutí

1. Termíny stretnutí sú uvedené v rozpise súťaže a sú záväzné pre všetkých účastníkov súťaže.

2. Kluby môžu odohrať stretnutie zo závažných dôvodov aj mimo pôvodný termín ak ich dohodu schváli riadiaci orgán súťaže. Riadiaci orgán súťaže má právo v odôvodnených prípadoch nariadiť odohranie stretnutia v inom termíne.

3. Ak nemôže byť stretnutie odohrané alebo dokončené z vyššej moci, je povinnosťou klubov (družstiev) okamžite alebo najneskôr do 48 hodín dohodnúť sa na novom termíne a okamžite ho oznámiť riadiacemu orgánu súťaže.

4. Ak nedôjde k dohode klubov (družstiev) o termíne stretnutia, môže riadiaci orgán termín stretnutia stanoviť svojím nariadením.

5. Preloženie zápasu
• v základnej časti:
a) Mužstvá si môžu zápas predohrať, alebo odohrať dodatočne v daný víkend hracieho dňa na základe vzájomnej dohody mužstiev a včasného oznámenia najmenej 4 dni vopred vedeniu ligy bez poplatku. Pri takomto skutku si mužstvá samé vybavujú a hradia rozhodcov a zapisovačov. Tento zápas môže pískať iba jeden zo školených rozhodcov, inak nebude započítaný ako odohratý.
b) Pri preklade zápasu ak sa neuplatní bod a) ani bod d), bude dohrávka určená vedením ligy po polovici základnej časti, alebo konci základnej časti s poplatkom 10€. Preklad zápasu spolu s poplatkom treba nahlásiť najneskôr 2 dni pred hracím dňom (vo štvrtok 12:00). V tomto prípade si rozhodcu a zapisovača vybavuje a hradí prekladajúce mužstvo. Tento zápas môže pískať iba jeden zo školených rozhodcov, inak nebude započítaný ako odohratý.
c) Zapisovateľ ligy musí viesť presné záznamy, ktoré mužstvo zažiadalo o preklad.
d) Každý tím má v základnej časti povolený len jeden odklad zápasu (treba nahlásiť do štvrtka 12:00). Nutne odohrať do 4 týždňov od preloženia zápasu, termín určuje súper.

• v play off:
-  žiadne odloženie, možná dohoda v rámci daného víkendu, rozhodcu a zapisovateľa si vybavujú a hradia tieto mužstva, treba informovať vedenie ligy.

6. Pri výmene rozhodcov na základe dohody 2 tímov je mužstvo, ktoré malo podľa rozpisu oficiálne pískať, povinné túto zmenu nahlásiť vopred delegátovi rozhodcov, inak sa to bude riešiť ako disciplinárny priestupok.


Článok 2
Miesto stretnutia

1. Všetky stretnutia sa hrajú na hokejbalovom ihrisku vo Vrbovom.

2. Rozhodnutie o spôsobilosti hracej plochy pripadá len rozhodcom.

3. Ak sa ihrisko bezprostredne pred stretnutím alebo v priebehu stretnutia stane nespôsobilé na zahajanie alebo pokračovanie stretnutia (napr.: kvôli sneženiu, dažďu, hmle a pod.), rozhodca nariadi odstránenie závad. Kvôli tomu môže začiatok stretnutia odložiť o 15 minút alebo stretnutie na 15 minút prerušiť. Ak v stanovej lehote k odstráneniu závad nepríde a je zrejme, že sa tak nestane ani v najbližšom čase, rozhodca stretnutie nezaháji alebo predčasne ukončí pre nespôsobilosť hracej plochy. Pri rozhodovaní o spôsobilosti ihriska musí rozhodca brať ohľad predovšetkým na regulárnosť stretnutia a zdravie hráčov, súčasne však musí vyčerpať všetky možnosti k uvedeniu ihriska do riadneho stavu.

Článok 3
Povinnosti družstiev počas súťaže

1. Družstvá zodpovedajú najmä za:
• účasť v súťaži podľa prihlášky do súťaže a požiadavky riadiaceho orgánu súťaže.
• za vystupovanie a správanie svojich hráčov v súťaži
• dodržovanie platných poriadkov a plnenie nariadení daných Rozpisom súťaže
• riadne plnenie svojich finančných záväzkov a záväzkov svojich členov riadiacemu orgánu súťaže

Článok 4
Povinnosti družstiev pre zabezpečenie hracieho dňa

1. Družstvo je povinné:
• zabezpečiť brány,svetelnú tabulu
 dovoz mužstvá otvárajúce hrací deň
 odvoz mužstvá končiace hrací deň
Brány musia byť na ihrisku najneskôr 10 minút pred začiatkom stretnutia.

2. Nesplnenie povinností klubu sa považuje za disciplinárne previnenie a bude riešené disciplinárnym poriadkom. Pokuta 10€ pre každý tím. Ktorý si nesplní svoju povinnosť.

3. Mužstvo ktoré má rozhodovať zápas musí zabezpečiť 3 ľudí : to znamená 2 rozhodcov a zapisovača (časomerača, podávača loptičiek). Nedostavenie sa alebo nezabezpečenie 3 ľudí na rozhodovanie zápasu sa trestá odobratím 1 bodu tímu ktorý si tak nesplnil svoju povinnosť a uloží sa pokuta 10€.

4. Zapisovateľ musí zaznamenať góly, asistencie, každé vylúčenie hráča i osobné tresty. Rozhodca posudzuje: podľa Pravidiel VHBL. Ďalej dodržiavať všetky povinnosti, ktoré sú im stanovené.

5. Každé mužstvo musí k svojmu zápasu priniesť jednu hokejbalovú loptu, dbať o poriadok v okolí ihriska a to vždy po odohratí zápasu, či tréningu(fľaše, lepiace pásky, a iné, vyzbierať a odniesť do kontajnera!!!!!!!), ak tak neučiní udelí sa pokuta vo výške 7€.

Článok 5
Povinnosti družstiev

1. Každé družstvo, ktoré je zaradené do súťaže musí mať súpisku hráčov, ktorá je potvrdená Riadiacim orgánom súťaže.

2. Družstvá sú povinné najmä:
• dostaviť sa na stretnutie
• nastúpiť v stanovenom čase, v odôvodnených prípadoch do skončenia čakacej doby, na ihrisko v stanovenom počte hráčov

3. Stanovený počet hráčov na stretnutie je:
• minimálne 1 brankár
• minimálne 4 hráči do poľa

Článok 6
Povinnosti členov družstiev

1. Kapitán družstva je povinný:
• vyplniť pred stretnutím Zápis o stretnutí, zapísať do neho všetkých hráčov svojho družstva a predložiť Zápis rozhodcom pred stretnutím. Po začatí stretnutia sa už žiadny hráč do Zápisu o stretnutí dodatočne nemôže dopisovať,
• po skončení stretnutia prekontrolovať Zápis o stretnutí, sporné veci uviesť do súladu po dohode s rozhodcami a svojim podpisom potvrdiť svoj súhlas s uvedenými skutočnosťami,
• nahlásiť rozhodcom hráčov, ktorí v stretnutí nehrali,
• ovládať a dodržovať pravidlá hokejbalu, ustanovenia poriadkov a predpisov VHBL,
• vyžadovať slušné správanie a dodržovanie pravidiel hokejbalu vo svojom družstve.

2. Hráč je povinný:
• ovládať a dodržovať pravidlá hokejbalu, ustanovenia poriadkov a predpisov VHBL, riadiť sa pokynmi kapitána družstva a rozhodcov.

3. Nikto s členov družstva nemôže písať do Zápisu o stretnutí nič okrem zostavy družstva. Oprávnené, stručné, výstižné a vecné námietky družstva k stretnutiu môže napísať len kapitán družstva.

4. Hráčov, ktorí boli uvedení v Zápise o stretnutí a do stretnutia nezasiahli, zapisovateľ po konzultácii s kapitánom družstva vyškrtne. Hráč (brankár) zasiahol do stretnutia ak sa zúčastní hry alebo trestného strieľania alebo mu bol uložený trest alebo odpykáva trest za iného hráča alebo hráčsku lavicu.

Článok 7
Vedenie stretnutia

1. Na vedenie stretnutia deleguje príslušný orgán rozhodcov. (podľa Rozpisu)

2. Rozhodcovia sú povinní:
• dostaviť sa na stretnutie pred jeho začatím v dostatočnej dobe
• pred stretnutím skontrolovať spôsobilosť a vybavenie ihriska najmä stav bránok, bránkových sietí a mantinelov
• skontrolovať Zápis o stretnutí, odstrániť nedostatky ktoré sa dajú odstrániť, hráčov, ktorí nespĺňajú podmienky štartu, nepripustiť k stretnutiu
• začať stretnutie v čas spoločným nástupom oboch družstiev a rozhodcov
• viesť stretnutie podľa pravidiel hokejbalu
• stručne uviesť všetky dôležité skutočnosti súvisiace so stretnutím, oprávnené námietky vedúcich alebo kapitánov družstiev a všetko si nechať podpísať kapitánom družstva. Všetky tieto skutočnosti je rozhodca povinný napísať na zadnú stranu Zápisu o stretnutí.
• prísne posudzovať všetky ťažké fauly a napísať o nich do zápisu.

3. Rozhodca predčasne ukončí stretnutie v týchto prípadoch:
• ak v priebehu stretnutia družstvo nemôže poslať na ihrisko z dôvodu trestov alebo zranenia správny počet hráčov

4. Rozhodca má právo predčasne ukončiť stretnutie v týchto prípadoch:
• pre hrubé fyzické napadnutie akéhokoľvek účastníka stretnutia hráčom alebo divákom,
• z dôvodov výslovne uvedených v pravidlách hokejbalu, pri dodržaní postupu stanoveného pravidlami hokejbalu,
• pre nespôsobilosť hracej plochy, ktorá nastala v priebehu hry,
• pre veľmi vážne zranenie hráča alebo rozhodcu,
• ak niekto z aktérov ani po upozornení neakceptuje jeho rozhodnutie, ďalej ak príde k jeho inzultácií.
Rozhodca využije právo predčasného ukončenia stretnutia až vtedy, keď vyčerpal všetky možnosti k dokončeniu stretnutia a je presvedčený, že stretnutie nie je možné dohrať alebo by bolo ohrozené zdravie všetkých aktérov stretnutia.

5. V prípade, že rozhodca predčasne ukončí stretnutie, oznámi túto skutočnosť spoločne s dôvodom zástupcom družstiev a podrobne popíše v Zápise o stretnutí dôvody predčasného ukončenia stretnutia. Za predčasne ukončený zápas nesie zodpovednosť formou kontumácie mužstvo, ktoré je príčinou ukončenia. V takomto prípade musí byť spravený presný záznam rozhodcom, ktorý ho následne postúpi na riešenie DK VHBL. O výsledku predčasne ukončeného stretnutia ako i o ďalších opatreniach rozhodne Riadiaci orgán súťaže.

Článok 8
Hrací čas a čas trestov

1. Hrací čas, čas prestávok a čas trestov je stanovený pravidlami hokejbalu.

2. Hrací čas, čas trestov a čas prestávok
• Hrací čas čistý čas 3x15 min.
• Čas trestov čistý čas 2, 5, 10 min.
• Čas prestávok 3 minúty

Článok 9
Čakacia doba

1. Ak jedno družstvo oznámi druhému družstvu alebo rozhodcom zdržanie, najneskôr 30 minút pred stanoveným začiatkom stretnutia, zapríčinené mimoriadnou udalosťou (porucha alebo nehoda autobusu alebo minimálne dvoch osobných automobilov družstva cestujúceho na stretnutie, kalamita na ceste), prítomní účastníci stretnutia počkajú na jeho príchod, najviac však 15 minút po stanovenom začiatku stretnutia. Za neskorý príchod dostáva mužstvo automaticky 2-minútový menší trest.

Článok 10
Stretnutia hrané do rozhodnutia

1. Za stretnutia hrané do rozhodnutia (stretnutie, kde musí byť určený víťaz) sú považované stretnutia play off a stretnutia dlhodobej časti súťaže.

2. Stretnutie základnej časti súťaže, ktoré v riadnom hracom čase skončí nerozhodne, pokračuje samostatnými nájazdmi (podľa čl. 10 odst. 4). Stretnutie play off pokračuje najprv predĺžením a prípadnými samostatnými nájazdmi ak sa nerozhodne ani v predĺžení.

3. Ak sa v stretnutí hranom do rozhodnutia nerozhodne v normálnom hracom čase, po päťminútovej prestávke sa stretnutie predlžuje o 10 minút hry:
• družstvá si vymenia strany
• všetky neskončené tresty pokračujú
• vhadzovanie do hry sa uskutoční na strednom bode
• stretnutie skončí dosiahnutím gólu. Družstvo, ktoré dosiahlo gól, bude vyhlásené za víťaza stretnutia.
• ak v predĺžení žiadne družstvo nedosiahne gól, bude stretnutie pokračovať samostatnými nájazdmi
• ak akékoľvek družstvo odmietne hrať predĺženie, bude jeho súper vyhlásený za víťaza stretnutia

4. Ak sa stretnutie nerozhodne ani v predĺžení, stretnutie pokračuje samostatnými nájazdmi takto:
• každé družstvo nominuje písomne z hráčov uvedených v Zápise o stretnutí 3 strelcov (meno, priezvisko a číslo dresu) v poradí, v ktorom budú samostatné nájazdy uskutočňovať
• hráč, ktorého trest neskončil pred ukončením predĺženia, nemôže byť nominovaný na samostatné nájazdy a musí zostať na trestnej lavici. Tak isto hráči, ktorým boli uložené tresty počas samostatných nájazdov, musia zostať na trestnej lavici až do skončenia stretnutia.
• rozhodca zavolá kapitánov družstiev do stredu hracej plochy a vykoná žreb pre začatie samostatných nájazdov
• samostatné nájazdy sa uskutočňujú v súlade s čl.5.08 Pravidiel hokejbalu
• hráči obidvoch družstiev uskutočňujú samostatné nájazdy striedavo až do strelenia rozhodujúceho gólu. Ostatné samostatné nájazdy sa neuskutočňujú.
• ak výsledok zostane nerozhodný po troch samostatných nájazdoch každého družstva, nájazdy budú pokračovať po jednom hráčovi z každého družstva s rovnakou, novou alebo čiastočne zmenenou nomináciou hráčov. Samostatné nájazdy začne druhé družstvo. Stretnutie bude ukončené ak duel dvoch hráčov prinesie rozhodnutie. Ak bude treba séria bude opakovaná, opäť s vystriedaním družstva začínajúceho samostatné nájazdy.
• zapisovateľ zaznamená všetky samostatné nájazdy s uvedením strelcov, brankárov a dosiahnutých gólov
• len rozhodujúci gól sa započíta do výsledku stretnutia. Bude pripísaný príslušnému strelcovi a brankárovi.
• ak niektoré družstvo odmietne účasť na samostatných nájazdoch, stretnutie bude vyhlásené pre toto družstvo ako prehraté. Ak hráč odmietne uskutočniť svoj samostatný nájazd, bude tento vyhlásený ako neúspešný.

 

Najviac gólov

Filip Tekula (NHA)   22
Sebastián Knob (BRE)   17
Juraj Lutonský (VTV)   14
Sebastián Dúcky (VTV)   12
Michal Oháňka (VTV)   11
Celková tabuľka

Najlepší­ nahrávač

Damián Prevaj (BRE)   14
Martin Macháč (NHA)   12
Marek Scheuer (NHA)   11
Kamil Rabatin (WDO)   10
Matej Hejsek (WDO)   9
Celková tabuľka

Najviac bodov

Filip Tekula (NHA)   31
Sebastián Knob (BRE)   23
Juraj Lutonský (VTV)   23
Damián Prevaj (BRE)   21
Sebastián Dúcky (VTV)   19
Celková tabuľka