VHBL

Článok 5 - Postup pri disciplinárnom rokovaní Tlačiť E-mail

1. Disciplinárne rokovanie v konkrétnej veci je disciplinárna komisia povinná začať na základe:
• športovo-technických dokladov (zápisy, správy o stretnutí a pod.) alebo podobne účinných podkladov
• dokladov a podnetov štátnej správy
• dokladov a písomných podnetov riadiaceho orgánu súťaže

2. Disciplinárne rokovanie v konkrétnej veci môže disciplinárna komisia začať na základe:
• písomného podnetu jednotlivca, kolektívu alebo organizácie
• písomného návrhu člena disciplinárnej komisie

3. Disciplinárna komisia je povinná rozhodovať o podnetoch čo najrýchlejšie (do 14 dní od podania podnetu, pri závažných a komplikovaných prípadoch max. do 1 mesiaca) a v konkrétnej veci náležite objasniť všetky okolnosti priestupku. Na tento účel je oprávnená pozývať svedkov a iné osoby, vyžiadať si písomné dokumenty, správy, stanoviská jednotlivcov alebo kolektívov, prípadne si zaistiť iný dôkazový materiál.

4. Pri prerokovávaní disciplinárna komisia prihliada poľahčujúcim a priťažujúcim okolnostiam. Ako k poľahčujúcim okolnostiam sa prihliada, ak previnilec bol k činu vyprovokovaný, dobrovoľne nahradil spôsobenú škodu, prejavil úprimnú ľútosť, sám oznámil priestupok, ktorého sa dopustil, napomáhal pri objasňovaní svojho priestupku, doposiaľ proti nemu nebolo vedené žiadne disciplinárne konanie a pod. Medzi priťažujúce okolnosti patrí, ak previnilec použil zvlášť surový, zákerný alebo pomstychtivý spôsob rokovania, ak zviedol k priestupku iného, úmyselne ovplyvnil regulárnosť súťaže, priestupku sa dopustil ako kapitán družstva alebo v inej funkcií, v poslednej dobe bol disciplinárne trestaný a pod. Na predchádzajúce tresty uložené disciplinárnymi komisiami sa neprihliada ako priťažujúce okolnosti, ak od nich ubehla doba ďalších 2 rokov, ak sa nejedna o recidívu (spáchanie rovnakého závažného priestupku). V takomto prípade je možné mimoriadne prihliadnuť k priestupku spáchanému v dobe nie dlhšej ako 5 rokov. Dobou od predchádzajúceho trestu sa rozumie u napomenutia a finančnej pokuty doba od priestupku, u ostatných trestov doba od ich ukončenia, u podmienečných trestov doba od skončenia skúšobnej doby. Ak bol jednotlivec pred disciplinárnym priestupkom potrestaný v prebiehajúcej sezóne vyšším trestom alebo vyššími trestami (VT, OT, OK, TH), prihliada sa k tejto skutočnosti ako k priťažujúcej okolnosti.

5. Ak disciplinárna komisia prerokováva niekoľko priestupkov, vykoná trest za každý priestupok zvlášť a tresty spočíta.

6. a)Jednotlivcovi alebo zástupcovi kolektívu, ktorý sa dopustil priestupku, musí byť umožnené zúčastniť sa rokovania disciplinárnej komisie a vyjadriť sa ku všetkým okolnostiam a súvislostiam priestupku. Ak sa chce rokovania zúčastniť, overí si u disciplinárnej komisie termín rokovania. Ak previnilec toto právo nevyužije, môže komisia prerokovať priestupok a uložiť trest bez jeho účasti. Priestupok rozhodcu prerokuje disciplinárna komisia za účasti delegáta rozhodcov.
b)DK VHBL má právo vykázať jednotlivca alebo zástupcu tímu z rokovania ak svojim konaním (urážkami, vyhrážkami, narúšaním rokovania, nedisciplinovanosťou) znemožňuje činnosť DK.
c)DK vykázanému jednotlivcovi alebo zástupcovi tímu udelí finančnú pokutu 20€, ktorá musí byť uhradená do 7 dní od daného rokovania.

7. Ku každému priestupku svojho člena môže klub predložiť stanovisko s návrhom trestu. V prípade, že si disciplinárny orgán vyžiada stanovisko klubu, tento mu je povinný ho zaslať do 8 dní. Stanovisko sa predkladá najneskôr pred disciplinárnym rokovaním. Nesplnenie tejto povinnosti podlieha disciplinárnemu konaniu.

8. Po objasnení všetkých okolností priestupku rozhodne disciplinárna komisia o druhu a výške trestu. Ak sa v priebehu disciplinárneho rokovania zistí, že k priestupku nedošlo alebo priestupok nie je možné dokázať, disciplinárne rokovanie sa zastaví. Disciplinárna komisia môže tiež upustiť od potrestania a poplatku, ak považuje priebeh rokovania alebo trest uložený v stretnutí za dostatočný. Týmto je disciplinárne rokovanie v konkrétnej veci ukončené. Ukončené alebo zastavené disciplinárne rokovanie sa môže obnoviť len po zistení nových okolností alebo na základe rozhodnutia riadiaceho orgánu.

9. V disciplinárnom rokovaní s kolektívom alebo členom kolektívu nemôže rozhodovať ani sa zúčastniť rozpravy disciplinárnej komisie funkcionár, ktorý je členom rovnakého kolektívu alebo je v blízkom vzťahu k previnilcovi.

10. Klub, hráč, funkcionár, člen alebo rozhodca a pod., ktorý je trestaný alebo prerokovávaný, je povinný uhradiť poplatok za disciplinárne rokovanie stanovený riadiacim orgánom súťaže. Poplatok za disciplinárne rokovanie v rámci DK VHBL je 10€. Disciplinárna komisia môže stanoviť povinnosť zaplatenia tohto poplatku pred prerokovaním, v odôvodnených prípadoch môže od uhradenia poplatku za disciplinárne rokovanie upustiť, prípadne poplatok znížiť.

11. Po uplynutí najmenej polovice trestu zastavenia činnosti môže disciplinárna komisia, ktorá trest uložila, na základe nového finančného poplatku (podľa čl.10), doloženej žiadosti potrestaného jednotlivca, kolektívu, klubu alebo klubu, ktorého člen alebo kolektív bol potrestaný zmeniť časť trestu na podmienečný. Skúšobná doba sa stanoví najmenej v dĺžke dvojnásobku zvyšku trestu, najviac v dĺžke 18 mesiacov. Tresty udelené v dobe podmienečného odkladu sa už nemôžu zmeniť na podmienečné. Finančný poplatok za odvolanie sa voči trestu bol stanovený na sumu 1€ za každý zostávajúci zápas z výšky trestu.

12. Po uplynutí najmenej 36 mesiacov od spáchania priestupku, ktorý mal za následok vylúčenie z činnosti v hokejbale, môže disciplinárna komisia, ktorá trest uložila, na žiadosť jednotlivca po doložení úhrady nového finančného poplatku 30€ povoliť obnovenie niektorých alebo všetkých činností v hokejbale.

13. Predseda disciplinárnej komisie alebo jeho poverený zástupca môže rozhodnúť samostatne bez rokovania disciplinárnej komisie v týchto prípadoch:
• zastavenie činnosti jednotlivcovi za 3 (6, 9 ...) päťminútové, desaťminútové alebo osobné tresty do konca stretnutia alebo ich kombináciu
• finančnú pokutu za zanedbanie povinnosti klubu zabezpečiť rozhodcov stretnutia, ak je táto povinnosť stanovená riadiacim orgánom
• finančnú pokutu za nerešpektovanie predpísaného spôsobu plnenia nariadení alebo rozhodnutí
 

Najviac gólov

Filip Tekula (NHA)   22
Sebastián Knob (BRE)   17
Juraj Lutonský (VTV)   14
Sebastián Dúcky (VTV)   12
Michal Oháňka (VTV)   11
Celková tabuľka

Najlepší­ nahrávač

Damián Prevaj (BRE)   14
Martin Macháč (NHA)   12
Marek Scheuer (NHA)   11
Kamil Rabatin (WDO)   10
Matej Hejsek (WDO)   9
Celková tabuľka

Najviac bodov

Filip Tekula (NHA)   31
Juraj Lutonský (VTV)   23
Sebastián Knob (BRE)   23
Damián Prevaj (BRE)   21
Sebastián Dúcky (VTV)   19
Celková tabuľka